Вегетаріанство: користь і небезпека відмови від м’яса



Вегетаріанство – харчування, що передбачає відмову від м’яса, а також повне або часткове виключення з раціону продуктів тваринництва. Говорити однозначно про користь чи шкоду рослинного раціону не можна. Щоб зрозуміти, чи підходить Вам харчування без м’яса, керуйтеся не тільки етичним ставленням до тварин. Розгляньте факти і докази, що вказують на користь і шкоду вегетаріанства.

Вегетаріанство: види і особливості

Не виключено, що первісні люди-збирачі харчувалися тільки рослинами. Їх виявилося недостатньо, коли настав льодовиковий період. Деякі вчені вважають, що саме тоді людина почала полювати і вживати м’ясо. В процесі еволюції травлення пристосувалося до переробки тваринної їжі (з’явилися ферменти для розщеплення м’ясних волокон, зуби покрилися емаллю, підвищилася кислотність шлункового соку і ін.). Людина стала всеїдним.

Вегетаріанство передбачає повну відмову від м’яса, риби і дарів моря, але продукти тваринництва і бджільництва виключаються не завжди.

види вегетарианства

На переконання багатьох вегетаріанців яйця, молоко і мед можна вживати, оскільки для їх видобутку немає необхідності позбавляти життя живу істоту

Веганство – суворе напрямок вегетаріанського харчування, особливо якщо мова йде про сироїдіння.

дівчина с овощами, отрицание того, что противоречит веганству



Вегани заперечують будь-яку їжу тваринного походження і все, що пов’язано з експлуатацією і вбивством тварин (вироби зі шкіри та хутра, виступи звірів в цирку, полювання, риболовлю, тестування косметики та ін.)

Плюси і мінуси харчування суто рослинною їжею

У вегетаріанського харчування чимало переваг:

  • Бадьорість і легкість. Вегетаріанці встають з-за столу з легким відчуттям голоду. До того ж рослинна їжа легко перетравлюється, що дає людині можливість бути в тонусі.
  • Фрукти, овочі, злаки багаті мінералами і вітамінами.
  • Вегетаріанці не страждають від дефіциту клітковини, тому у них рідко бувають запори.
  • У тих, хто уникає тваринної їжі, ризик ожиріння, діабету, склерозування судин зведений до мінімуму.

Але варто згадати і недоліки:

  • У рослинах немає вітаміну B12. Його відсутність в організмі призводить до анемії.
  • Вегани позбавлені тваринного холестерину, який в невеликих кількостях необхідний для судин і роботи печінки.молоко и яйцаВключаючи в харчування молоко і яйця можна отримувати не тільки необхідний тілу білок, але і мінімальна кількість тваринного холестерину, бере участь в обміні речовин
  • Біодоступність тваринного білка для людини вище, ніж рослинного. Джерелом рослинного білка вважаються бобові, але навіть з них неможливо отримати всі амінокислоти.зміст белка в разных продуктахНезважаючи на те, що в деяких рослинах відсоток вмісту білка вище, ніж в м’ясних продуктах, амінокислоти останніх засвоюються ефективніше

Деякі твердження про користь вегетаріанства непереконливі:

  • Харчуватися рослинною їжею економічно вигідно. У теплих країнах це так, але в північних широтах фрукти і овочі дорогі.
  • Рослинна їжа – екологічно чиста, а м’ясо насичене гормонами і антибіотиками. Сьогодні поля і сади обробляються пестицидами. Привізні овочі та фрукти покривають спеціальними речовинами, щоб вони в безпеці потрапили на полиці магазинів. Твердження вірне в разі, коли все вирощено самостійно.
  • Вегетаріанці життєрадіснішими, спокійніше і добрішим м’ясоїдів. По-перше, серед перших і других зустрічаються люди різного темпераменту і складу характеру. По-друге, вегетаріанці бувають агресивними. Підтвердженням тому – нав’язлива пропаганда відмови від м’яса і вираз протесту не завжди мирним шляхом.
  • Вегетаріанці – здорові люди. Від деяких недуг харчування без м’яса врятувати може, але робить організм схильним до інших хвороб.

Фотогалерея: поширені хвороби вегетаріанців

У вегетаріанців погано засвоюється кальцій, тому вони схильні до остеопорозу і ламкості кісток Відсутність тваринного холестерину в раціоні призводить до утворення каменів у жовчному міхурі У строгих вегетаріанців згодом волосся стає сухим і тьмяним, а нігті – ламкими веганів потрібно особливо ретельно доглядати за зубами, оскільки від фруктових кислот у великій кількості і постійного пережовування сирих овочів псується емаль Відсутність м’яса в раціоні знижує ризик раку підшлункової залози, але підвищує ймовірність онкології то лстого кишечника Через кілька років веганства знижується імунітет, оскільки для формування захисних імуноглобулінів потрібен білок

Загрузка...

Особливості для чоловіків, жінок, дітей і людей похилого віку

Говорячи про користь вегетаріанства потрібно враховувати вік і стать людини.

У чоловіків потреба в білку вище, ніж у жінок. Відповідно, їм складніше виключити продукти тваринництва. Крім того, рослини містять фітоестрогени, надлишок яких небажаний для чоловічої репродуктивної системи.

продукти, содержащие фитоэстрогены

Невелика кількість фітоестрогенів в чоловічому організмі забезпечує профілактику раку передміхурової залози, надлишок веде до зниження репродуктивної функції

Жінкам показані фітоестрогени, особливо в постменопаузі. Жіночий організм легше і швидше пристосовується до вегетаріанства. З останнім краще почекати, якщо в планах зачаття і виношування дитини.

вагітна сидя ест салат

Відсутність повноцінного білка і вітаміну В12 в раціоні вагітної може призвести до серйозних ускладнень, таким як еклампсія, гіпоксія плода, невиношування вагітності

Дітям вегетаріанство не показано. Процес зростання і дозрівання організму вимагає регулярного надходження незамінних амінокислот. Діти, які не одержують молочних продуктів і риби, схильні до рахіту і ламкості кісток (через дефіцит вітаміну D, який потрібен для того, щоб засвоювався кальцій). Брак вітамінів групи В і омега-3 негативно позначається на розвитку нервової системи. Високий ризик відставання в рості і розвитку у дітей-веганів.

матір кормит ребёнка овощами

Дитина не робить самостійний вибір на користь вегетаріанства, але саме він ризикує своїм здоров’ям в ім’я чужих переконань

Найбільш корисно вегетаріанство людям старше 50-55 років, оскільки тіло вже не росте, а гормональна активність знижена. Рослинних білків вистачає для підтримки обміну речовин, при цьому знижується рівень холестерину. Але у людей похилого віку існує потреба в протеогліканів, які необхідні для збереження еластичності шкіри, сухожиль, зміцнення суглобів.

Препарати-хондропротектори

Протеоглікани (хондроїтин, глюкозамін) – складні білки, що містяться в м’ясо-кісткових відварах, але можна заповнити їх недолік в організмі, приймаючи препарати з групи хондропротекторів

Як збалансувати вегетаріанський раціон

Вегетаріанське харчування можна наблизити до повноцінного, але не можна стверджувати, що воно забезпечить організм усіма нутрієнтами. Лакто-і ововегетаріанци отримують біодоступний білок та інші необхідні речовини з молочних продуктів і яєць. Вегани деякий час можуть не скаржитися на дефіцит будь-яких речовин, поки організм компенсує брак таких власними резервами. Але з часом з’являється необхідність доповнити раціон яйцями, молоком або білковими добавками.

Веганам, які вірні своїм переконанням, слід підбирати протеїнові добавки, виготовлені з рослинної сировини.

добавки в банках на полках

Білкові добавки можна придбати не тільки в магазинах для вегетаріанців, але також в точках продажу спортивного харчування та деяких супермаркетах

Білок у формі добавки, виділений з рослин, здатний підтримати здоров’я вегетаріанця, оскільки володіє високою біодоступністю.

Вегетаріанство – концепція, в якій відмова від м’яса грає головну роль. Питання про повноцінність такого харчування залишається відкритим, оскільки немає безперечних доказів його користі чи шкоди. І м’ясоїди, і вегетаріанці хворіють. Специфіка патологій залежить як від харчування, так від навколишнього клімату, екології, спадковості, способу життя тощо. Доктора і дієтологи рекомендують середньостатистичній людині раціон з переважанням рослинної і присутній тваринної їжі.

Загрузка...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*