Королівської хворобою величають подагру. Ходили чутки, що виникає це захворювання через постійне переїдання жирної їжі і зловживання алкогольними напоями. Втім, насправді все трохи інакше. У тканинах накопичуються солі, через що суглоби запалюються. Отже, подагра: симптоми, дієта.
Доречі, щоб дізнаватись про новітні методи лікування, розроблені західними медиками, варто скористатись перекладачем m-translate.com.ua, який дуже точно перекладе тексти з англійскої та інших мов.
Подагра – що це за хвороба
Подагра може з’явитися у людини, що переступили сорокалітній рубіж. Перші ознаки захворювання з’являються в цьому віці у чоловіків, а у жінок на десять років пізніше. У дітей і підлітків подібна хвороба – рідкість. Серед людей похилого віку більше 90 відсотків страждають на хворобу суглобів.
Причини виникнення подагри
Вважається, що сечова кислота, яка накопичується в крові, і є причиною захворювання. Солі кристалізуються, відкладаються в тканинах. Чим більше надлишок сечової кислоти, тим імовірніше запальний процес.
Відзначають такі причини виникнення подагри:
- Надлишок жирної, солодкої їжі, алкогольних і газованих напоїв, а також кави.
- Патологічний розвиток організму, що призводить до цукрового діабету і ожиріння, ниркової недостатності та інших захворювань.
- Побічна дія лікарських препаратів, які вживаються без інструкції і рекомендацій лікаря.
- спадковість.
- Переохолодження або перегрів суглобів.
Симптоми, лікування, дієта
Подагра: симптоми, дієта. Зрозуміти, що організм атакувала подагра, складно, адже солі сечової кислоти можуть накопичуватися десятки років. Коли солей в надлишку, людини починають мучити суглобові болі, він відчуває набряки і почервоніння шкіри в тих чи інших місцях. Причому неможливо без крику зачепити хвору область. Людина при цьому ледве справляється зі слабкістю, адже його організм хворіє. Це ознаки подагричного артриту. Наступний етап – хронічна форма.
- В ураженому місці під шкірою утворюється ущільнення. Шишки »можуть утворюватися на руках і ногах – в областях ліктів, колін і пальців, а також за вухом і в області передпліччя.
- Больові напади стають частіше і триваліше.
- підвищується температура.
- З’являється постійна слабкість.
- Подагра починає забирати здоров’я у одного за іншим суглобів.
Кінцева стадія – хронічний артрит.
У чоловіків
Сильна половина людства схильна до подагрі в період 30-50 років. В першу чергу – любителі смачної і жирної їжі і регулярних застіль. Хвороба може в першу чергу розвинутися у чоловіків, які вже мають інші захворювання: цукровий діабет, ожиріння, артеріальну гіпертонію, алкоголізм. Значний відсоток чоловіків отримує подагру в спадок від родичів. Обмін речовин в організмі відбувається з перебоями, що призводить до накопичення солей сечової кислоти. Коли накопичення досягає межі, починаються приступи.
Щоб заглушити напади, використовуються такі препарати:
- Преднизон, Гидрокортизон. Дані ліки знімають запалення.
- Ібупрофен. Використовується як знеболююче.
- Вольтарен. Вживається при сильних болях.
У жінок
Жінки можуть постраждати від хвороби в період менопаузи, коли організм, перебудовуючи, ослаблений і не може чинити опір, вироблення естрогену незначна. Дефіцит жіночого гормону призводить до зміни ендокринної системи, що провокує виникнення подагри. Крім того, у жінок захворювання суглобів ймовірно при артеріальній гіпертензії, ниркової недостатності, після інфекційного захворювання і прийомі медикаментів, при фізичних навантаженнях і як наслідок травм. Нарешті подагра може підстерігати, якщо жінка живе з постійним стресом.
Для зняття хворобливих відчуттів використовуються Ібупрофен, Диклофенак. Щоб знизити рівень кислоти – кетазон, Антуран. Також знадобляться Преднізолон, Дексаметазон і їх аналоги. Для стимуляції нирок використовують уродан. Для зняття болю можна наносити на шкіру і йодну сітку.
Дієта однакова для чоловіків і для жінок. Рекомендується збільшення рідини і зменшення солі. Виключаються жирні продукти, перш за все м’ясні і рибні, копченості, прянощі.
І для чоловіків, і для жінок необхідні лікувальні процедури: ультразвук, магнітотерапія, електрофорез та інші, які допоможуть відновити змучені хворобою суглоби.
Загальні принципи дієти при подагрі
Подагра: симптоми, дієта. Вилікувати подагру неможливо, є вірогідність тільки згладити запальний процес за рахунок дієти. Тоді напади зменшаться.
Що не можна їсти при подагрі
Категорично неприпустимо вживання наступних продуктів:
- Жирне м’ясо.
- субпродукти.
- Смажена їжа, особливо риба.
- копченості.
- Консерви, солоні, мариновані.
- Супи на жирному м’ясному бульйоні.
- Супи на грибному бульйоні і окремо приготовані гриби.
- бобові.
- шоколад.
- Гострі, пряні продукти.
- солодощі.
- алкоголь.
- Кава.
- солоний сир.
- Жирні молочні продукти.
Також під забороною з овочів: перець, селера, редис, кольорова капуста.
Що можна їсти при подагрі
Меню повинно бути грамотно складене. У ньому обов’язково повинні бути супи на овочевому бульйоні, зернові, молочні продукти з малою жирності, а ще краще – знежирені. Можна їсти яйця, але не більше одного на добу. Не виключені фрукти – яблука, цитрусові. Підійдуть сухофрукти і горіхи. Можна ласувати мармеладом (натуральним), медом, варенням. Зрозуміло, ці продукти повинні бути в невеликій кількості. З напоїв при подагрі краще вживати компоти з сухофруктів, зелений чай, овочеві відвари, морси. Дозволена і мінеральна вода, але вироблена саме для хворих на подагру.
Дієта при подагрі: стіл №6
Людям, що страждають від надлишку сечової кислоти в крові, рекомендується дієта № 6, розроблена вченим Певзнером. Головне завдання лікувального харчування – нормалізувати обмін речовин, а також знизити рівень солей сечової кислоти і відновити роботу кишечника.
Перше правило дієти – мінімум солі. У добу можна вживати не більше 10 м В меню вводяться страви з продуктів, які здатні нейтралізувати кислотність. Обмежені жири і вуглеводи. При цьому в день потрібно випивати до двох літрів води.
Стіл № 6 передбачає харчування 4-5 разів на день. У добу доросла людина повинна отримати не більше 3000 калорій.
Щоб дієта була ефективною, потрібно:
- вживати тільки варене м’ясо і супи, зварені на другому бульйоні;
- рибу можна вводити в раціон двічі на тиждень, м’ясні страви – теж;
- при загостренні захворювання краще вегетаріанське меню;
- раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день.
Розвантажувальні дні при подагрі
Зовсім голодувати неприпустимо. Просто меню спрощується до вживання одного-двох продуктів. Наприклад, хорошою розвантаженням для організму послужить рисово-яблучний день. При цьому протягом дня на стіл подається відварений на молоці з водою рис, а в проміжках між основними етапами харчування – яблуко. До речі, яблучний компот ідеально підійде для розвантажувального дня.
Харчування при подагрі: рецепти
Подагра: симптоми, дієта. Щоб хвороба не піднімала голову, потрібно вести здоровий спосіб життя, більше рухатися, гуляти, носити зручний одяг і взуття, не стискує ступень, вживати багато води, щоб сечова кислота не застоювалася, а також бути прискіпливим при виборі їжі. Меню потрібно складати так, щоб не було «болісно боляче» після виходу з-за столу.
Овочевий суп
Інгредієнти: пара картоплин, чверть склянки пшенки, яйце, зелень.
Спосіб приготування:
Очистити картоплю, нарізати кубиками. У кипляче воду покласти овочі, потім додати пшоно і варити до готовності. За п’ять хвилин до готовності яйце збовтують і виливають в суп. Наливають в тарілку і подають із зеленню.
Парова риба
Інгредієнти: нежирна риба, ріпчаста цибуля.
Спосіб приготування:
Рибу нарізати на шматки. Цибулю нарізати кружечками. У пароварку покласти рибу, посипати цибулею і готувати 40 хвилин.
Запіканка
Інгредієнти: сир – 200 г, 1 яйце, 2 ложки цукру, на кінчику ложки – сіль, півсклянки чорниці, столова ложка борошна.
Спосіб приготування:
Сир збити з цукром, сіллю, яйцем, борошном. Чорницю, промивши, тиснуть, щоб з’явився сік. Сік потрібно злити. У форму покласти сир, зверху – ягоди. випікати півгодини.
Овочевий салат
Інгредієнти: буряк, яблуко, ложка сметани.
Спосіб приготування:
Відварити буряк, очистити. Натерти. З яблука зняти шкірку і теж натерти. Змішати буряк і яблуко, заправити сметаною.
Кисіль
Інгредієнти: 0,5 склянки вівсяної крупи, вода, чайна ложка цукру.
Спосіб приготування:
Вівсяну крупу підсушити в духовці, залити водою і залишити на 10 хвилин. Вилити в каструлю і варити 30 хвилин. Процідити і додати цукор.