Чи можна отруїтися сирими печерицями: розвіюємо міфи



Cshst ifvgbymjys

Шампіньйони – одні з найпоширеніших в магазинах грибів. Вони легко вирощуються, мають відмінні смакові і поживні властивості і коштують відносно недорого. Існує думка, що печериці можна їсти навіть сирими – вони абсолютно безпечні. Чи так це? зараз дізнаємося.

Навіщо і можна вживати сирі гриби

Під час термічної обробки будь-які продукти втрачають частину своїх корисних властивостей. Багато вітаміни і з'єднання не є термостійкими, а тому руйнуються під впливом високих температур. Звичайно, їжа не стає абсолютно «порожній» і марною, але рівень її насиченості вітамінами значно знижується. А ось якщо є продукти сирими, то можна витягти з них більше користі.

Все це добре працює з фруктами і овочами, але що ж гриби? Невже їх теж можна і потрібно їсти сирими?

У печерицях багато корисних речовин, які руйнуються або знижують свою концентрацію під час термічної обробки:

  • вітаміни групи В;
  • вітаміни групи D;
  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • фосфор;
  • цинк;
  • селен.

Виходить, що вживати печериці в сирому вигляді більш корисно.

Крім того, ці гриби зазвичай вирощують в теплицях. Як правило, в магазинах представлені саме такі гриби – вирощені в чистих умовах. Їх вживати в їжу в сирому вигляді можна – що активно роблять італійці та французи. При цьому ризик зараження будь-якими хворобами практично нульовий – гриби не вбирають ніяких шкідливих речовин з чистою тепличної грунту, а тому є не більше небезпечними, ніж сирі овочі і фрукти.

А ось «дикі» печериці (їх збирають восени і навесні і зазвичай поставляють на ринки) краще їсти тільки після смаження або запікання. Гриби добре вміють вбирати шкідливі речовини з грунту. Тому печериці, що росли «дикунами» в екологічно неблагополучних районах, містять багато небезпечних сполук, які можна зруйнувати за допомогою термічної обробки.

дикі шампиньоны



Дикорослі печериці можуть бути небезпечні для здоров'я, якщо зросли в забрудненому районі

Печериці найкраще купувати тільки в супермаркетах. Великі магазини працюють з постачальниками, які мають потрібні сертифікати безпеки і відповідними санітарним нормам. А ось ринкові гриби або печериці з «домашнього господарства» можуть бути шкідливими і небезпечними для здоров'я навіть після термічної обробки.

Однак не всім людям печериці принесуть користь. Дієтологи і педіатри рекомендують не вживати печериці дітям до 12 років. Справа в тому, що цей гриб (хоч в сирому, хоч в смаженому вигляді) містить хітин, який дитячий організм просто не може засвоїти. Це може привести до проблем з шлунково-кишкового тракту. Не варто вживати печериці та людям, що страждають від гастриту і виразки шлунка або ДПК. Гриби належать до важкоперетравлюваної їжі. Причому це стосується як сирих, так і приготованих печериць.

Як обробити сирі шампіньйони перед їжею

Відсутність термічної обробки не означає відсутність обробки взагалі – щойно куплені в магазині шампіньйони потрібно підготувати перед подачею на стіл:

  1. Відріжте підсохлий кінчик ніжки.
  2. Зніміть верхній шар шкірки на капелюшку. Вона їстівна, але трохи гірчить в сирому вигляді, тому краще від неї позбутися.
  3. Ретельно промийте гриби під теплою проточною водою.

Сирі шампіньйони корисні і безпечні. Їх вживання не зашкодить, а, навпаки, принесе користь. Головне – відмовтеся від «диких» грибів на користь чистих тепличних.