І знову про кашлі. Цей симптом супроводжує безліч хвороб, і не тільки дихальних шляхів. Серце і шлунок, нерви і навіть глистяні інвазії можуть сигналізувати про своє існування саме такою ознакою. Липа від кашлю – в якому разі вона допоможе позбутися від настирливого прояви?
Пропонуємо вашій увазі інформацію про корисні властивості липи, особливості приготування липового напою, показаних і деяких протипоказання лікувального зілля.
<h2>Властивості, обумовлені складом
Квітки липи містять безліч корисних речовин, концентрація яких досить висока.
Серед тих, які допомагають справлятися з різними хворобами, можна виділити:
- глікозиди;
- саліцилати;
- сапоніни;
- біофлавоноїди;
- ефірні масла;
- дубильні речовини;
- полісахариди;
- вітамін С і каротин.
Це далеко не повний перелік складових, просто інші компоненти представлені в менших дозах.
Саме наявність цих речовин обумовлює корисні властивості зілля, приготованих на основі липових квіток:
- Володіє прекрасними заспокійливими властивостями. Використовується в зв’язку з цим для впливу на нервову систему в аспекті усунення кашлю, що виникає на нервовому грунті.
- Жарознижуючі і потогінні характеристики дають можливість справлятися з простудними захворюваннями, особливо на початкових стадіях.
- Вплив на мікробну флору, що викликає запальні процеси.
- Сечогінну дію використовується для боротьби з набряками, зокрема під час вагітності.
- Підвищує імунітет, зміцнює захисні сили організму, що особливо важливо в відновлювальному періоді після перенесених хвороб.
- Наявність полісахаридів в складі забезпечує обволікає ефект, що благотворно позначається на стані травного тракту при виразкових і ерозивних ураженнях. Також покращує процеси травлення і обміну речовин.
- Ця ж слиз допомагає справлятися з сухим кашлем, сприяє розрідженню в’язкого мокротиння і її виведенню з органів дихання.
Висновок напрошується сам собою – липу можна використовувати не тільки при кашлі, а й при інших недугах. Однак нас цікавить саме цей симптом, оскільки ароматні квітки найбільш відомі і широко застосовуються в лікуванні респіраторних захворювань, що супроводжуються кашлем як сухим, так і вологим.
Принципи приготування правильних напоїв
Для досягнення максимального результату потрібно знати, як заварити липу, щоб зберегти максимум корисних речовин. Крім того, можна до складу домашнього зілля до медовим квіткам додавати і інші лікарські трави, листки і коріння.
Непогано поєднуються в «ансамбль дружби рослин»:
- листя і ягоди малини;
- трава мати-й-мачухи;
- трава звіробою;
- чебрець;
- плоди шипшини;
- суцвіття бузини;
- листя подорожника.
Однак всі ці компоненти додаються за бажанням, оскільки квіток липи буде досить, щоб «приструнити» кашель у дорослих і дітей.Є одне правило, якого потрібно дотримуватися, якщо ви хочете домогтися максимальної концентрації корисних речовин в готовому напої:
- Сушити квітки потрібно неодмінно в затемненому, добре провітрюваному і жаркому місці, але не під прямими сонячними променями. Це в разі, якщо заготовка цілющої сировини проводиться самостійно. Купити липу можна і в аптеці.
- Необхідна кількість компонента заливати холодною водою в емальованому або скляному посуді. Метал не використовувати!
- Залишити на дві-три години під закритою кришкою при кімнатній температурі. Такий спосіб настоювання дасть можливість виділити в рідину всі корисні речовини, а особливо – полісахариди, які забезпечують «слизовий» обволікає ефект.
- Тільки після цього можна ставити ємність на водяну баню, а не на відкритий вогонь. Після досить сильного нагріву (практично закипання) томити на повільному вогні чверть години.
Потім процідити, остудити до комфортної температури і пити як чай, додаючи цукор або мед.
У будь-якому випадку, якщо ви побачите рецепт зілля з липовим цвітом, дотримуйтесь ці правила. Так користь від лікувального напою буде в рази більшою.
Найпопулярніші рецепти
Заварювати липовий чай можна і в заварнику, як звичайний чорний напій. Тільки в цьому випадку розраховувати на максимальну користь годі й говорити – різке вплив високих температур призведе до втрати частини корисних речовин. Особливо страждає вітамін С і каротин, які частково руйнуються вже при 80 ºС.
Від кашлю для дітей готують напій з такого збору:
- столова ложка липового цвіту;
- столова ложка сухого листя малини;
- столова ложка суцвіть бузини.
Всі компоненти змішати і взяти знову столову ложку складу. Залити холодною водою (як сказано раніше). Потім на водяній бані протомитися чверть години. Остудити до температури приблизно 70 ° С і додати липовий мед. Якщо меду немає під рукою – додати малинове варення.
Додавати мед (будь-який) в киплячий чай або воду не рекомендується. По-перше – він втрачає свої корисні якості практично повністю. По-друге – під впливом високих температур деякі сорти меду можуть виділяти токсичні речовини, які швидше зашкодять організму, ніж принесуть користь.
Дитині липу від кашлю педіатри рекомендують заварювати як засіб від залишкового кашлю після застуди. Можна використовувати збір, який не тільки позбавить від надокучливого симптому, але і зробить ефект «вітамінної бомби».
Буде потрібно:
- квітки липи сухі;
- плоди шипшини сухі;
- листя і ягоди малини сухі;
- чебрець.
Всі компоненти беруться в рівних пропорціях і змішуються. Потім необхідно по вже відомим сценарієм приготувати напій із столової ложки сировини (на півлітра води). Пити з медом липовим або квітковим.
До речі, для дорослих ці рецепти також придатні. Напої не тільки принесуть безсумнівну користь організму в боротьбі з кашлем, а й підвищать імунітет, піднімуть настрій і заспокоять «расшалившиеся» нерви.