Споконвіку кращим і смачним лікарським засобом вважалася малина від кашлю. Вона допомагає ефективніше усунути ознаки недуги, якщо вживати її в сирому вигляді. Будь-яка термічна обробка вбиває в ягоді всі корисні вітаміни, ефірні масла, органічні кислоти. Існує маса народних рецептів, які базуються на основі плодів, листя і корений лісової малини. Хто не має можливості приготувати смачне зілля з дарів лісу, той може використовувати урожай з власного городу.
таємниці лікування
Дуже-дуже давно малинова вода служила єдиним порятунком при гарячковому прояві у дітей. Рецепти її приготування знали лише знахарі. Вони спочатку готували водичку за спеціальними рецептами, потім заговорювали і здійснювали конкретні обрядові дії. Звичайно, це язичницька сторона питання, але у ягоди-малини є і наукове обгрунтування корисних властивостей.
Червона ягода з пряним ароматом є результативним жарознижуючим засобом. У косметології практикують простий відвар з листочків, гілочки малини, щоб позбутися від вугрової висипки, яка всім відома, як акне.
Що містяться у великій кількості різні органічні кислоти, натуральні ефірні масла, вуглеводи і полівітаміни, впливаючи на клітини організму, попереджають розвиток атеросклерозу разом зі стеринами, катехинами і іншими сполуками.Склад ягоди може бути розібраний на наступні складові:
- Саліцилова кислота – головний важіль для зниження високої температури тіла.
- Фолієва кислота – джерело життєвих сил, необхідних жінкам вагітним і планують дітей.
- Мідь – активно проганяє депресивний стан.
- Вітамін зростання ретинол – А, регулятор обміну речовин – B2, борець з інфекціями – С, підбадьорює нервову систему і стимулює оновлення клітин – Е, нікотинова кислота (РР) бере участь в синтезі амінокислот і необхідна мозку, серцево-судинній системі, нервах.
- Жирне масло, цукру (фруктозу, глюкозу, сахарозу), кислоти органічного походження (яблучну, лимонну, саліцилову).
- Дубильні речовини, широкий спектр макро- і мікроелементів.
- Клітковина – відмінний стимулятор для нормального функціонування травної системи.
Комора корисних властивостей на цьому не закінчується і не є єдиним плюсом малини. Вона не тільки є популярним при кашлі препаратом в народі, а й найулюбленіші ласощі у дітлахів, та й не тільки. Люди, які страждають на ожиріння, не гребують свіжої малиною через невисоку калорійності. Однак страви з даної ягоди можуть бути вельми калорійними.
Рецептурная аптека
Багато хто мріє їстимуть малину в свіжому вигляді круглий рік. Підійти до куща і наїстися досхочу ягідки. Але нажаль. Основний пік врожаю припадає на кінець літа і триває пару месяцев.Поетому садівники, городники, любителі лісових прогулянок чекають, коли поспіє ягідка, щоб запастися нею на цілий рік. А ось з листочками і гілочками простіше, вони вже в кінці весни радують своїм ароматом.
ТОП рецептів на основі малини:
- Найпростіший і відомий рецепт: достатньо взяти гілки малини, очистити їх від чужорідних елементів, а потім заварити окропом. Залишити відвар на годину, щоб він гарненько настоявся, і потім процідити. До кого прийшла в гості температура і привела з собою кашель, то такий відвар доведеться впору.
- Готуємо зелений чай з листя малини. Рекомендуємо поставитися до даного рецептом з розумінням. Зриваючи листя з куща, варто вибирати цілі і не нещасні екземпляри. Заварювати окропом можна тільки чисті листки, промивши їх під водою. Через 40 хвилин буде готовий лікувальний зелений напій. Даний рецепт актуальний круглий рік, тому зелень зазвичай заготовляють про запас – все літо сушать на сонці. Але не у всіх виходить зберегти максимум корисних речовин. Сьогодні це не проблема. В аптеках сушені листя завжди є у вільному продажу.
- Вилікувати дитину завжди проблема – таблетки гіркі, мікстури не смачно, а ось малинові зілля у вигляді варення їм дуже навіть подобаються. Ягоду перемелюють в м’ясорубці, додавши в отриману кашку цукру в пропорції 1: 2. Щоб не вбити корисні компоненти, то суміш не треба кип’ятити. Досить поставити в холодильник. А якщо вирішите заготовити про запас, то радимо розкласти по порціях в одноразові стаканчики і поставити в морозилку.
- Домашній малиновий сироп з великою кількістю ягоди можна без побоювання давати дітям, адже ніякої небезпеки він не принесе.
Вживати вищеописані рецепти можна не тільки при кашлі, а й високій температурі, лихоманці, кон’юнктивіті, вугрової висипки, а також відвар з квіток малини є прекрасною фарбою для отримання темного кольору волосся.
Інструкція по застосуванню
Купуючи препарат в аптеці, ми звертаємо увагу на протипоказання.
Малина при всіх корисних якостях має свій перелік хвороб, при яких її застосування неприпустимо:
- алергія;
- проблеми з шлунково-кишкового тракту;
- цукровий діабет;
- бронхіальна астма;
- пацієнти, що приймають спеціалізовані препарати для зменшення часового проміжку згортання крові.
- жінкам, які виношують плід, і годуючим матусям.
На особливу увагу заслуговують діти. Свіжі плоди, звичайно, корисні для організму, що росте. Фахівці з дитячого харчування рекомендують вводити даний продукт ближче до року. Тут все індивідуально. Якщо дитині 12 місяців виповниться в жовтні, а свіжа ягода гронами звисає в серпні, коли малюкові всього 10 місяців, то деякі матусі починають знайомити малюків з нею саме в цей період. Головне, не варто забувати про принцип поступовості. Як ліки від кашлю і як жарознижуючий засіб малюкам підійде настій з листя малини, якщо вони будуть заварені заздалегідь. Остудивши відвар до кімнатної температури, його сміливо можна давати хворій дитині або здоровому як імуномодулятор.
При виникненні простудних симптомів лікарями рекомендується приймати малину в різному вираженні. Як тільки хвороба стала проявляти себе з іншої сторони, то введення терапевтичних препаратів неминуче.
Народна медицина не є панацеєю від недуг. Вона всього лише помічник при боротьбі із захворюваннями.