Льодяники від кашлю своїми руками – а чому б і ні ?! Адже ми купуємо такі цукерки, пастилки, таблетки в аптеці. Вони допомагають впоратися з симптомом, знімають першіння і дають відпочинок (хоч і нетривалий) «натрудженому» горлу.
Давайте варити цукерки від кашлю, використовуючи найпопулярніші і дієві рецепти. В чому суть? Ви самі вибираєте сировину для приготування, самі контролюєте процес, самі визначаєте склад. Тільки потрібно знати деякі нюанси приготування лікарської солодощі.
<h2>Кому так, а кому ні
Кашель – це не хвороба, а лише її симптом. Отже, за допомогою льодяників від кашлю ми боремося з проявами якоїсь патології, яка має місце в респіраторному тракті. Їх ефективність буде прямо залежати від основного захворювання.
Причини, що викликали кашель, тобто показання до застосування, можна умовно розділити на три підгрупи:
- алергічні – коли рефлекс стає захисною реакцією організму на алерген, який потрапив в органи дихання ззовні;
- інфекційні або запальні – коли недуга спровокований патогенною мікрофлорою, яка викликає підвищене вироблення слизу, роздратування і запалення;
- неінфекційні – запалюється горло внаслідок застуди, механічного або хімічного подразнення.
Саме в останньому випадку (але виключно на самих ранніх стадіях) можна розраховувати на безумовну допомогу льодяників.
Якщо вчасно почати приймати це зілля, то, можливо, інші препарати не понадобятся.Во всіх інших випадках льодяники необхідно використовувати лише як частина комплексної терапії поряд з протизапальними, антигістамінними, противірусними та іншими засобами, які пропише лікар.
Домашні льодяники від кашлю мають мінімум протипоказань, оскільки зроблені з натуральних інгредієнтів.
Але все ж:
- індивідуальна непереносимість будь-якого компонента;
- цукровий діабет і непереносимість фруктози;
- бронхіальна астма, оскільки до складу часто входять ефіри, цитрусові і трави, які можуть погіршити перебіг цієї досить складної хронічної хвороби.
Тепер перейдемо безпосередньо до питання, як же зробити вдома льодяники від кашлю своїми руками.
Загальні правила
Перед тим як приступити до всіх «труднощів» приготування солодких ліків і вишукувати кращий рецепт льодяників, потрібно знати деякі нюанси.
Якщо льодяники від кашлю дітям і дорослим робити самим, слідуючи цим радам, то вони вийдуть нітрохи не гірше аптечних, а може навіть краще:
- Лікувальні трави. Найчастіше пастилки роблять на основі відварів лікарських трав, коріння, листя і плодів. Використовуються: мати-й-мачуха і бузина, липа і звіробій, шавлія і ромашка, календула і м’ята, чебрець і лемонграсс. З цих трав під час запальних захворювань, особливо супроводжуються кашлем, готують чаї, багатокомпонентні настої, відвари і спиртові настоянки.
- Ефірні масла. Потрібно враховувати, що не всі ефіри підходять для внутрішнього вживання. Рекомендовані, безпечні і корисні масла: іланг-ілангу і чайного дерева, м’яти і бергамота, всіх цитрусових і герані, пачулі і імбиру, мускату, розмарину і деяких інших.
- Мед. На жаль, при нагріванні до високих температур бджолине ласощі втрачає практично всі свої корисні властивості, але інакше приготувати льодяники можна – адже карамелизация відбувається тільки при нагріванні. Але потрібно враховувати, що деякі сорти меду після температурної обробки можуть виділяти токсичні речовини (що є канцерогенами). Це не означає, що людина моментально отруїться, але тривале застосування призводить до незворотних наслідків в печінці. Краще використовувати світлий монофлорний мед. Перевага віддавайте квітковому, липовому, акацієвий, соняшниковій, ріпакової. Вони найбільш придатні для нагрівання.
Варити льодяники від кашлю в домашніх умовах потрібно тільки в емальованому посуді або нержавійці, оскільки метал (зокрема алюміній) окислюється, що може позначитися не тільки на смак льодяників, але і на їх якості.
Головне – не переварити солодкість. Інакше вийде перепалений цукор, і ліки буде занадто гірчити. Льодяники від кашлю для дітей своїми руками – найкращий вихід із ситуації. Адже в аптечних засобах нерідко є компоненти, які дітьми сприймаються як алерген.
Кращі рецепти
Приготувати льодяники від кашлю в домашніх умовах за рецептами, які пройшли перевірку часом, дуже просто. Адже в дитинстві всі варили цукерки з цукру і води або молока. Принцип той же, тільки інгредієнтів більше.
Найпростіший і найкорисніший рецепт (тому як без варіння) підійде навіть для маленької дитини. Льодяник виходить не таким «кам’яним», а швидше тендітним.
Кокосово-коричневі.
Буде потрібно:
- по 100 г кокосового масла і меду кімнатної температури;
- чайна ложка кориці;
- не більше 7-8 крапель ефірного масла (розмарину або чайного дерева).
За допомогою погружного блендера або міксера збивати масло з медом до отримання пишної консистенції. Додати корицю і ефір і знову збивати до однорідності. Потім в силіконові або в формочки для льоду, попередньо змазані будь-яким рослинним маслом (рафінованим), розкласти отриману масу і відправити в холодильник для застигання.
Після цього вийняти льодяники з форм, можна пересипати крохмалем або цукровою пудрою, щоб не злиплися, і зберігати в скляній банці в холодильнику. Зроблені таким чином солодкі ліки потрібно розсмоктувати в роті до повного розчинення. Вживати не більше 4-6 пастилок на день.
Зробити льодяники від кашлю можна на відварах лікарських трав. Для зручності можна використовувати грудної збір, куплений в аптеці.
Готуємо так:
- У склянці води відварити столову ложку грудного збору. Кип’ятити на слабкому вогні хвилин двадцять. Процідити.
- В отриманий відвар додати 350 г цукру і 100 г меду. Поставити на вогонь і варити, постійно помішуючи, до загусання. Періодично піднімайте ложку з невеликою кількістю карамелі і перевіряйте: якщо з’явилися тягучі «ниточки» – готове.
- Розлити отриманий склад по формах, поки він гарячий. Можна вилити на лист пергаментного паперу і дати трохи охолонути. Поки склад буде м’яким, скачати в джгут і нарізати на цукерки. Пересипати цукровою пудрою і після повного охолодження скласти в скляну банку. Зберігати в холодильнику.
Є ще чимало рецептів, як зробити льодяники від кашлю в домашніх умовах. Але пам’ятайте, що цей засіб – лише частина терапії, важлива і смачна.